Британският крал Чарлз III благодари на обществеността за подкрепата през първата

...
Британският крал Чарлз III благодари на обществеността за подкрепата през първата
Коментари Харесай

Навършва се една година от смъртта на кралица Елизабет II

Британският крал Чарлз III благодари на обществеността за поддръжката през първата си година като монарх и означи годишнината от гибелта на майка си, кралица Елизабет II.


В малко изказване 74-годишният английски държавен глава напомни " огромната обвързаност " към майка си, нейния живот и социална активност, съобщи Агенция Франс Прес.


" Дълбоко съм признателен и за любовта и поддръжката, които бяха показани на брачната половинка ми и на мен през тази година, до момента в който вършим всичко допустимо да бъдем потребни на всички вас ", добави той.

Възпоменанията през днешния ден ще бъдат скромни, а кралят, който се намира в обширното си имение в Шотландската планина Балморал, не се чака да взе участие в нито един формален ангажимент.

 

Той и брачната половинка му Камила ще посетят близката църква Крати Кърк, мястото за поклонение на починалата кралица, за молебствия и размисъл.

Майка му, която беше на трона в продължение на рекордните 70 години, умря в Балморал на 96-годишна възраст след интервал на влошено здраве.


През цялото си ръководство тя не отбелязва обществено своето възкачване на трона, защото това е и годишнината от гибелта на личния ѝ татко крал Джордж VI през 1952 година

Миналата година, когато на 6 февруари стартира платинената ѝ юбилейна година, тя прекара деня уединено в имението си Сандрингам в Норфолк, Източна Англия.

Салюти

В Лондон Кралската конна артилерия ще отбележи встъпването на Чарлз в длъжност с церемониален залп от 41 оръдия в Хайд парк.
Членовете на Почетната артилерийска рота - най-старият полк в английската войска - ще създадат 62-оръдеен салют от Лондонската кула.

И двата полка са взели участие в изстрелването на салютите " Death Gun " в чест на гибелта на кралицата и " Proclamation " в чест на новото ръководство на Чарлз.

Най-големият наследник на краля и негов правоприемник, принц Уилям, и брачната половинка му Катрин ще отбележат годишнината с дребна частна работа в катедралата " Сейнт Дейвидс " в Западен Уелс.

Отчужденият по-малък брат на Уилям, принц Хари, беше в Обединеното кралство за благотворително събитие на 7 септември, само че не се чака да се срещне с членовете на фамилията си.

" Както знаете, не можах да участвам на награждаването предходната година, защото баба ми умря ", съобщи Хари на благотворителното събитие.

" Тя щеше да е първият човек, който щеше да упорства въпреки всичко да дойда, с цел да бъда с всички вас, и тъкмо по тази причина знам, че тъкмо една година по-късно тя гледа от горната страна на всички нас довечера щастлива, че сме дружно. "

Отношенията сред Хари и татко му и брат му са обтегнати, откогато през 2020 година той и брачната половинка му Меган се отхвърлиха от кралския живот и се реалокираха в Северна Америка. Връзките бяха в допълнение влошени от техните рецензии към фамилията в телевизионни изявленията, документален сериал и автобиографията на Хари.

Паметник

Смъртта на Елизабет II е събитие с голямо значение живота на британците. За множеството живи британци кралицата беше единственият монарх и държавен глава, който в миналото са познавали.

По време на 10-дневния формален печал десетки хиляди хора се редяха на опашки в продължение на 25 часа, с цел да преминат около обгърнатия с знамена ковчег на кралицата, който лежеше в Уестминстър Хол в постройката на Народното събрание.


Още повече хора се събраха по улиците на Лондон и по пътя на запад към замъка Уиндзор за държавното заравяне, което беше излъчено по целия свят на милионна телевизионна публика.

Кралицата беше заровена в мемориалния параклис " Крал Джордж VI " в Уиндзор дружно с починалия си брачен партньор принц Филип, умрял през 2021 година, татко си и майка си и праха на по-малката си сестра принцеса Маргарет.

По-рано тази седмица държавното управление разгласи, че " навреме " ще бъде поръчан национален мемориал на починалия монарх.

В Лондон има смесени отзиви за първата година на Чарлз. Някои считат, че той е постъпил вярно, като не е въвел радикални промени прекомерно рано. " Трудно е да го следваш, само че мисля, че ще промени нещата ", сподели 61-годишната Джоан Хюз пред Бъкингамския замък.

Но макар 161 формалните задължения и обиколките на четирите страни в Обединеното кралство, други са безразлични към новия крал - и към монархията като цяло.

" Монархията умира ", съобщи студентката по здравна сестра Мими Джафер-Кларк.

" Ако желае да не почине, би трябвало да се опита да накара младото потомство да го хареса - а ние просто не го харесваме. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР